Stang og line har en naturlig betydning for hvorledes kastet fungerer, men også forfanget har en væsentlig betydning hvorfor jeg vil beskrive denne i artiklen herunder.
Fluelinen er relativ kraftig så det at montere en nylon eller Flourcarbon er en nødvendighed for at kunne fastgøre fluen så denne har en naturlig bevægelighed.
Al den energi som lægges kastet forplantes til linen, og er det udført således at linebuen er smal og har en relativ linehastighed vil energien overføres til den forholdsvise kraftige linespids/ende, med andre ord er der ingen bremse som stopper linens bevægelse. Hvis man forsøgsvis kaster med en line uden forfang er det tydeligt at enden på linen slår ned med stor hastighed og giver en uro/svingninger i hele linen bagud. Har man en superkort forfang og en forholdsvis tung flue vil man opleve det samme, fluen vil ramme vandet først og senere linen. I nogle tilfælde kan det være hensigtsmæssig at fluen rammer vandet først, men det er så en anden metode der skal bruges fremfor det korte forfang.
Forfanget har til opgave at bremse linen så forfanget vender og akkurat retter sig ud, og fluen lægger sig i forlængelse heraf. Populært sagt kan det siges at store buskede eller tunge fluer kræver et kort forfang for at kunne overføre energien til denne, og til de helt små fluer kan et langt forfang være det der skal til for at forlænge bremselængden og give en elegant vending af forfanget så fluen bringes til standsning